Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ταφόπλακα στα νοικοκυριά

Ως μία λανθασμένη εκτίμηση, μία βεβιασμένη απόφαση που θα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ,  Β. Κροκίδης, εκτιμά ότι θα είναι τα σχέδια μετάταξης, από το 2011, εκατοντάδων αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%.
«Η χωρίς φραγμούς, άγρα φορολογικών εσόδων θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ανατιμήσεων στην αγορά, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συνιστούν και τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ως βασική λύση για τα Δημόσια Έσοδα η αποψίλωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικροεπιχειρηματιών και την ίδια στιγμή να απορούμε για την υστέρηση εσόδων και τη μείωση του ΑΕΠ», παρατηρεί Γ. Κορκίδης.
Όπως ο ίδιος σημειώνει “εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθετήσει το σενάριο μετάταξης του ΦΠΑ και το συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα καταθέσει στις 4 Οκτωβρίου, τότε θα συζητάμε για ταφόπλακα στην αγορά, για αυτοκτονία στον τουρισμό και για το ισχυρότερο πλήγμα στα νοικοκυριά”.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, από τις 34 κύριες κατηγορίες με συντελεστή 11% σχεδιάζεται αύξηση σε περίπου 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου