Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Διεθνής είδηση η ιστορική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά


Το ενδιαφέρον τόσο των τουρκικών, όσο και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης προσήλκυσε η ιστορική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου ημερολογιακά συνέπεσε με την έναρξη του Ραμαζανίου.
Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT είχε τίτλο «ιστορική μέρα»  που παρέμεινε τέσσερις και πλέον ώρες στις οθόνες σε ζωντανή μετάδοση από τη λειτουργία.Ρεπορτάζ παρουσιάζει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU AGENCY. Η HYRRIΥET αναφέρει: «Προπύργιο φτώχειας και εθνικισμού, γενέτειρα και του δολοφόνου του δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ η Τραπεζούντα γνωρίζει στιγμές τουριστικής πληρότητας χάρη στους είκοσι χιλιάδες απόγονους του Ποντιακού ελληνισμού που έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη, από τον Καύκασο από τη Ρωσία», ενώ το CNN TURK σημειώνει: «Από το βυζαντινό μοναστήρι όπου προσευχήθηκαν Οθωμανοί σουλτάνοι και παίρνουν ευλογημένο νερό μέχρι τις μέρες μας οι Τούρκοι, απεύθυνε μήνυμα συμφιλίωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».Η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel κάνει αναδρομή στην ιστορία και αναφέρεται στους κινδύνους από τους εθνικιστικούς κύκλους, που θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια συνομωσία σε βάρος της χώρας και η DEUTSCHE WELLE αναφέρει : «Ιστορική μέρα για δύο λαούς τόσο τον ελληνικό όσο και τον τουρκικό».
Το REUTERS μεταδίδει: «Στον κρίκο της ιστορικής αλυσίδας 16 αιώνων τα δάκρυα διχασμού έγιναν συγκίνηση, σαν την επιστροφή του Οδυσσέα στην χαμένη πατρίδα». Αλλά και το ΑSSOCIATED PRESS αναφέρει: «Βασικό αίτημα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Με πληροφορίες από: GR-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου