1. Παραμένει το πλήθος των 300 βουλευτών στη Βουλή. Εγκαταλείφθηκε η πρόταση της εκλογής των 200 βουλευτών πανελλαδικά.
2. Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και σε μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται οι βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη». Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται σ'αυτές τις περιφέρειες είναι 120 και αντιστοιχούν στο ποσοστό που έχει πάρει το κόμμα στην περιφέρεια, αφού ο ψηφοφόρος επιλέγει κόμμα και όχι υποψήφιο.
3. Συστήνονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες σε ολόκληρη την επικράτεια, στους 52 νομούς της χώρας. Η κάθε μία από αυτές τις μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχεί σε 50.000 με 60.000 κατοίκους. Σε αυτές τις περιφέρειες, για να εκλεγούν οι υποψήφιοι, χρειάζονται το σταυρό προτίμησης των ψηφοφόρων.
4. Ο πήχυς της αυτοδυναμίας ορίζεται στο 40,2 %.
5. Παραμένει το ποσοστό 3 % για το πλαφόν εισαγωγής των μικρών κομμάτων στη Βουλή.
6. Παραμένει η αναλογική εκπροσώπηση του 87 %, που υπήρχε στο νόμο Σκανδαλίδη. Το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών. Με τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου, η ενίσχυση του πρώτου κόμματος είναι ακόμα μεγαλύτερη, 50 έδρες.
7. Σπάνε οι εκλογικές περιφέρειες - μαμούθ που υπάρχουν στην Ατττική, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
8. Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας καταργείται.
9. Καταργούνται οι 42 έδρες της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας - της Β' Αθηνών - και δημιουργούνται 26 μονοεδρικές, οι οποίες αναλογικά θα καλύπτουν τους 35 δήμους του «Καλλικράτη» στην περιοχή
10.Ο αριθμός των μονεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι μίνιμουμ μία και μάξιμουμ πέντε.
Με πληροφορίες από :Ε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου