Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Στο ΣτΕ για γνωμοδότηση ο Εργασιακός Μεσαίωνας

Την ώρα που το Δημόσιο αδυνατεί να καταβάλει άμεσα παρακρατημένα χρήματα των χιλιάδων εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς αυτά που γράφαμε στις 4 Ιουνίου  http://westnewspress.blogspot.com/2010/06/blog-post.html από το σύνολο του εργασιακού τους βίου (αλήθεια που είναι αυτά τα χρήματα;) το νέο νονοσχέδιο για το εργασιακό έρχεται για να βάλει βόμβα στα ήδη σαθρά υποστηρίγματα του Δημοσίου Τομέα. Για γνωμοδότηση λοιπόν από το ΣτΕ αποστέλλεται το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται σημαντικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ανοικτός για τροποποιήσεις - χωρίς να θίγεται η φιλοσοφία του.  Οι 4 αλλαγές- βόμβες στα εργασιακά προβλέπουν τα παρακάτω: 
1. Μεταβάλλεται στην αποζημίωση λόγω απόλυσης ο χρόνος προειδοποίησης, στην περίπτωση της οποίας καταβάλλεται η μίση αποζημίωση σε σχέση με σήμερα. Αν η αποζημίωση είναι μεγαλύτερη των δύο μισθών, θα καταβάλλεται ως εξής: δύο μισθοί άμεσα, και το υπόλοιπο σε διμηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να είναι μικρότερες από τις απολαβές δύο μηνών. 
2. Επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζομένους μπορούν να απολύσουν έως 6 εργαζομένους τον μήνα
Για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων το ποσοστό αυξάνεται από το 2% στο 5% και έως 30 εργαζομένους τον μήνα. 
3.Ο μισθός νεοπροσλαμβανόμενων θα είναι κάτω από τις υπάρχουσες συμβάσεις εργασίας και θα διαμορφώνεται σε κατώτερο μισθό 592 ευρώ για όσους είναι 18- 21 χρονών (από 740 που είναι τώρα) και για εργαζομένους από 21 έως 25 χρονών σε 629 ευρώ! Τα υπόλοιπα χρήματα προβλέπεται να καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ που έχει σήμερα έλλειμμα 600 εκατ. ευρω! 
4. Καταργείται εμμέσως ο θεσμός της διαιτησίας, καθώς πλέον θα είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη προσφυγή εργαζομένων και εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου