Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Απορρίπτει τον Καλλικράτη το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ


Με απόφασή του το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ απορρίπτει τον Καλλικράτη με τη μορφή που παρουσιάστηκε, είναι υπέρ της διαβούλευσης, ενώ ζητά δεκαπενθήμερη παράταση για να διαμορφώσει η ΚΕΔΚΕ την τελική της πρόταση προς το Υπουργείο και τα κόμματα.

Με πληροφορίες από ΑΝΑ-ΜΠΕ-in.gr

Απειλούν με αποχωρήσεις


Με καταγγελίες ότι σύρονται από την ηγεσία της Ρηγίλλης και ότι χρησιμοποιούν τη διοικητική μεταρρύθμιση για μικροκομματικά παιχνίδια είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ οι Δήμαρχοι και οι Νομάρχες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζουν ότι οι συνάδελφοί τους είναι έτοιμοι να πάρουν αντικυβερνητικές θέσεις για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, εφόσον διαθέτουν την πλειοψηφία. Ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της ΚΕΔΚΕ και Δημάρχου Αμφιλοχίας Α. Κοιμήση που δήλωσε ότι «εμείς θα αποχωρήσουμε αν οι επικεφαλής των δημάρχων της Ν.Δ στην ΚΕΔΚΕ συνεχίσουν τα μικροκομματικά παιχνίδια, τα οποία είναι εντελώς αναντίστοιχα με τη σημασία της μεταρρύθμισης και την απαίτηση κοινής γνώμης και λαού για την βελτίωση του διοικητικού συστήματος της χώρας».
Ο ίδιος βέβαια δεν αναφέρει τίποτα για τις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης στην ΤΕΔΚ Αιτ/νίας αναφορικά με τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση για τον Καλλικράτη, για την οποία εστάλη μάλιστα και επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπ.Εσ. Γιάννη Ραγκούση...

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr- φωτό : αρχείο ΚΕΔΚΕ

Στους νέους Δήμους και η Εκπαίδευση


Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο Καλλικράτης και στην Εκπαίδευση μετά την υπερψήφιση από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ''για την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και την καθιέρωση κανόνων αξιοκρατίας''. Αρμοδιότητες που έως πρότινος ασκούντο από τις Νομαρχίες μεταφέρονται από τις τελευταίες στους Δήμους. Αναλυτικά οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους http://newspressagrinio.blogspot.com/2010/04/blog-post_8228.html

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Επίθεση στο γραφείο του υφ. Περιβάλλοντος


Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν το μεσημέρι στο Γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αιτ/νίας και υφυπουργού Περιβάλοντος Θάνου Μωραϊτη. Περισσότερα http://newspressagrinio.blogspot.com/2010/04/blog-post_487.html

Διαφωνίες και από Κακλαμάνη για τον Καλλικράτη


Να βεθεί η χρυσή τομή για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση κάλεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης το Γιάννη Ραγκούση και ταυτόχρονα να ακούσει τους Δημάρχους και τις παρατηρήσεις τους, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «το σχέδιο νόμου του «Καλλικράτη έτσι όπως διαμορφώνεται, δεν είναι αποδεκτό από τους δημάρχους, μετά την άρνηση της Κυβέρνησης να κάνει δεκτές μόνο τις 5 από τις 52 παρατηρήσεις μας». Όπως τόνισε ''αν μείνει το νομοσχέδιο ως έχει, η κυβέρνηση μάλλον θα προχωρήσει μόνη της''. Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δημάρχων για τις συνενώσεις των Δήμων κυρίως στο Λεκανοπέδιο, ενώ στην Περιφέρεια, οι αντιδράσεις σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και με τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφιοι στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σαμαράς για Καλλικράτη:Από τα γραφεία της Αθήνας ο σχεδιασμός


Τις επιφυλάξεις του και τον έντονο προβληματισμό του για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Ρόδο που βρίσκεται για το προσυνέδριο της ΝΔ με θέμα τον τουρισμό. ''Ποιες, δηλαδή, αρμοδιότητες θα δώσει στους καινούργιους Δήμους για να παράγει ο καθένας τον δικό του πλούτο, μέσα από τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα...Όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει γίνει από τα γραφεία των Αθηνών. Θα
τοποθετηθούμε ανάλογα. Τα κριτήρια είναι τρία: Πόροι, Αρμοδιότητες, χωροταξία των νέων Δήμων. Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν Καλλικράτη που θα αγνοήσει έστω και έναν από αυτούς τους τρεις άξονες'', τόνισε χαρακτηριστικά.

Φωτό : ΑΠΕ

Δόθηκε στη δημοσιότητα έστω και καθυστερημένα


Παρόλο που οι οικονομικές εξελίξεις μετέθεσαν την παρουσίαση του Καλλικράτη, ο χωροταξικός σχεδιασμός δόθηκε, έστω και καθυστερημένα στη δημοσιότητα. Σε γενικές γραμμές η πρόταση περιλαμβάνει τη μείωση των δήμων σε 333-343, την κατάργηση των 54 Νομαρχιών και τη δημιουργία στη θέση τους 13 Περιφερειών και 7 Γενικών Διευθύνσεων. Μειώνονται σε 2.000 από 6.000 τα ΝΠΔΔ των δήμων. Χιλιάδες οι μετατάξεις υπαλλήλων, ενώ οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές!

Παραιτήθηκε η ΓΓ Ιονίων Νήσων


Και ενώ επανέρχεται η συζήτηση για το πόθεν έσχες σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα μια παραίτηση έρχεται να επιβεβαιώσαει την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του, ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον τα κρούσματα διαφθοράς. Έτσι μετά τις Κυκλάδες, αυτή τη φορά σειρά είχαν τα Ιόνια Νησιά, όπου υπέβαλε την παραίτησή της η Γενική Γραμματέας Ιονίων Νήσων Βάσω Αλεξανδρίδου.
Σύμφωνα με το www.aftodioikisi.gr φέρεται να έχει καταθέσει στην περιφέρεια τιμολόγιο 20.000 ευρώ για την αγορά επίπλων του σπιτιού της στην Κέρκυρα αλλά και την επιστροφή από το Ελεγκτικό Συνέδριο τιμολογίων με έξοδα από επίσκεψή της στο Φανάρι προκειμένου να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα τιμολόγια παραιτήθηκαν δύο ταμίες της περιφέρειες, καθώς τα θεώρησαν υπέρογκα και αρνήθηκαν να υπογράψουν. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο ουφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος κατόπιν εντολής του υπουργού Γιάννη Ραγκούση την είχε καλέσει από εχθές στο υπουργείο, προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή της.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Παρέμβαση Μίκη για την οικονομική κρίση


Λύνει τη σιωπή του και παρεμβαίνει στις εξελίξεις το σύμβολο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι
"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας...

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το πλήρες κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη μπορείτε να το διαβάστε εδώ http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_1885.html

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Αρνήθηκαν να πετάξουν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας


Συνέβη και αυτό. Αρνήθηκαν να πετάξουν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των πτητικών επιδομάτων. Από το πρωί της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το Mega, οι πιλότοι αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του επιδόματός τους.

Απολύσεις και στους Δήμους


Δύο εικοσιτετράωρα πριν την παρουσίαση των σχεδίων της Κυβέρνησης για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση πονοκέφαλο φέρνει στους κυβερνώντες ο Καλλικράτης αφού θυμίζει έντονα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Έτσι θεωρείται παραπάω από βέβαιο ότι :
  1. Κλείνουν 6000 ΝΠΔΔ στους ΟΤΑ,
  2. Αναστέλλουν τη λειτουργία τους 1800 δημοτικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500 εκ. ευρώ, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ανενεργές ή ζημιογόνες
  3. Συνεχίζουν να λειτουργούν 46 μονομετοχικές ΑΕ
  4. Καταργούνται 900 σχολικές επιτροπές
  5. Μετατάσσονται σε πρώτη φάση 2500-3000 μόνιμοι υπάλληλοι στην έδρα των νέων δήμων.
  6. Αβέβαιο παραμένει το μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση και την ανεργία...

ΔΝΤ -Το παράδειγμα της Αργεντινής

Ένα σπουδαίο ντοκουμέντο για το πώς λειτούργησε το ΔΝΤ

Έσπασαν ρεκόρ 12ετίας τα spreads- Ανοδικά και τα CDS


Ηχηρή απάντηση των κερδοσκόπων στο ''ηχηρό'' μήνυμα Παπακωνσταντίνου χθες από τη Νεά Υόρκη. Στις 630 μονάδες βάσης τα spreads, καταρρίπτοντας καθε ρεκόρ. Την ίδια ώρα που οργιάζουν οι φήμες για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικύ χρέους, ενώ επισήμως η Κυβέρνηση το αρνείται, τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα γνωστά CDS εκτινάσσοναι, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος του κρατικού δανεισμού.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


Την προσεχή Τετάρτη μετά από την αρχική αναβολή της παρουσίασης του Καλλικράτη, παρουσιάζεται η Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Μetron Αnalysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΕΤΑΑ από τις 15 ως τις 19 Απριλίου και δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, δύο στους τρεις πολίτες δηλώνουν ότι συμφωνούν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενώ πληθαίνουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την τελική μορφή της χωροταξίας των νέων Δήμων.
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες ένα από τα καθοριστικά κριτήρια του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί η δυσχερής οικονομική κατάσταση και η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.



Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ


Σε ηλικία 77 ετών, απεβίωσε χθες, διακεκριμένος ακαδημαϊκός, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικός Δημήτρης Τσάτσος.

Γόνος πολιτικής οικογένειας, γιος του βουλευτή των Φιλελευθέρων και υπουργού Θεμιστοκλή Τσάτσου και ανιψιός του διατελέσαντος Προέδρου της ΔημοκρατίαςΚωνσταντίνου Τσάτσου, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη και το 1960 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1965 ως το 1968 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max Planck Institute. Το 1968 εξελέγη υφηγητής του γερμανικού και αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το δικτατορικό καθεστώς όμως δεν του επέτρεψε να διδάξει. Περισσότερα http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=327805&dt=24/04/2010

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Bring Them Back


Συμμετέχετε ενεργά και ψηφίστε να επιστρέψουν από την Αγγλία τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Δείτε πώς ο Alex Jones περιγράφει την οικονομικη κρίση χωρίς περιστροφές και περιττά λόγια.

ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


Σκληρή κριτική από τον Αντώνη Σαμαρά για τους χειρισμούς Παπανδρέου. "Συνέβη εκείνο που δεν έπρεπε", τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι που δημιούργησε την κρίση δανεισμού. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο εξαρχής, το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να πλήξει τη ΝΔ» συμπλήρωσε. Δείτε τις δηλώσεις Α.Σαμαρά http://www.in.gr/video/default.aspx?videoID=103290

50.000 ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ


Ξεκινά η επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για την προσεχή τουριστική περίοδο με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Περισσότερα εδώ http://www.oaed.gr/Pages/SN_946.pg

Η ΕΛΛΑΔΑ “ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ”


Η ΕΛΛΑΔΑ “ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ”.

Του Ειδικού Συνεργάτη

Όταν ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου δήλωνε ότι βάλλεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, όλοι θεωρούσαν ότι επρόκειτο για λεκτική υπερβολή, αν όχι για τη συνήθη πολιτική πρακτική της καλλιέργειας πανικού, ώστε να είναι δυνατή η επιβολή των πιο αδυσώπητων οικονομικών μέτρων.

Χωρίς να αποκλείει το ένα το άλλο αυτή τη στιγμή η φράση του Πρωθυπουργού είναι ήδη παρωχημένη από τις εξελίξεις.

Αν, παρά τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων, το Μάιο η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια, τότε η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε όριο.

Μόνο για το 2009 η Ελλάδα πλήρωσε για τοκοχρεωλύσια 41 δις ευρώ, δηλαδή το 17% του ΑΕΠ της. Ή αν προτιμάτε το 47% των δημοσίων δαπανών.Όπως ο Economist σημειώνει, το 2014, θα πληρώνουμε μόνο γα τόκους το 8,4% του ΑΕΠ από 5,2% σήμερα. Αυτό με απλούς οικονομικούς όρους σημαίνει ότι το να εξυπηρετήσει το χρέος της η χώρα θα πρέπει να δαπανά το 20% του ΑΕΠ. Και αν σκεφτεί κανείς ότι οι ετήσιες δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις ανέρχονται σε 3,6%, 2,9% και 4,2%, αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες των πολιτών θα πηγαίνουν απ’ευθείας στις τσέπες των τραπεζιτών, που “δανείζουν” τη χώρα. Ακόμη πιο δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας Διεθνών Διευθετήσεων (BIS), το 2010 :

η Ιαπωνία προβλέπεται ότι θα έχει δημόσιο χρέος 204% του ΑΕΠ

η Ελλάδα και η Ιταλία 130% του ΑΕΠ

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία με 100% του ΑΕΠ, 99% και 94% αντίστοιχα.

Περισσότερο αποκαλυπτικές είναι “προοπτικές” εξέλιξης του δημοσίου χρέους αφού για το 2020 της Ιαπωνίας το χρέος εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 300% του ΑΕΠ, της Βρετανίας το 200%, και ακολουθούν Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ιταλία με 150%!

Όταν το 1932 ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να αποσυνδέσει τη δραχμή από τον κανόνα του χρυσού και να την υποτιμήσει έναντι της λίρας, λόγω της κρίσης του 1929, και να κηρύξει στάση πληρωμών (πτώχευση), ένα ογκώδες κύμα διαδηλώσεων συντάρασσε την Αθήνα. Ο ίδιος παραιτήθηκε, η Ελλάδα όμως χάρη στα ισχυρά μέτρα προστατευτισμού τη δεκαετία 1928-1938, είχε συνολικά τον τρίτο καλλίτερο ρυθμό βιομηχανικής ανάπτυξης στον κόσμο (65%) μετά την τότε Σοβιετική Ένωση και την Ιαπωνία.

Τηρουμένων των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αναλογιών, ο Πρωθυπουργός έχει μια μοναδική ευκαιρία.

Αξιολογώντας την πρακτική των μονεταριστών και το μέγεθος της πίεσης που βαθμιαία θα ασκηθεί, αλλά κυριότερα θέτοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και έξωθεν πιέσεις, να προχωρήσει σε ελεγχόμενη στάση πληρωμών, επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, ισχυρά μέτρα προστασίας και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σε αντίθετη περίπτωση και η πολιτκή του σταδιοδρομία τερματίζεται άδοξα και το χειρότερο θέτει την Ελλάδα στη χειρότερη περιπέτεια που έχει γνωρίσει.

Θα το τολμήσει ή θα έχει την τύχη του Βενιζέλου;

Αυτό που μας μαθαίνει η ιστορία είναι ότι ακόμα και η πιο μικρή δράση έχει σημασία. Συχνά ο κόσμος πιστεύει ότι πρέπει να κάνει κάτι ηρωικό για να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά δεν είναι οι ηρωικές πράξεις που φέρνουν τα κοινωνικά κινήματα. Τα μεγάλα κινήματα εμφανίζονται επειδή εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν μικρά πράγματα και σε συκεκριμένες στιγμές στην Ιστορία όλα αυτά τα μικρά πράγματα αθροίζονται και τότε κάτι καλό συμβαίνει, τότε έρχεται η αλλαγή.

Ενδεχομένως η παρούσα κρίση να αποτελεί την ιδανική ευκαιρία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους πολιτικούς αυτής της χώρας.

Πηγές :

Καθημερινή 18.04.10.

Economist, Μάρτιος, 2010

Κώστας Βεργόπουλος, Η ελληνική οικονομία από το 1926-1935, στο: “Ιστορία του Ελληνικού Έθνους’’ , Τ. ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών, 1979

Howard Zinn, Από την Ιστορία στην Πράξη, Αιώρα, Αθήνα, 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ...


Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ...

Του Ειδικού Συνεργάτη







Είναι αξιοπερίεργο πώς, ενώ 4 χώρες ζήτησαν τον τελευταίο χρόνο να δανειστούν με τη βοήθεια της ΕΕ, αντιμετωπίστηκαν από αυτήν με διαφορετικά κριτήρια. Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικιούς κύκλους και αναλυτές η αιτία δεν είναι τόσο οι διαφοροποιημένες προβλέψεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, όσο η διαφοροποιημένη και εν πολλοίς αξιοπεριέργη βούληση της Γερμανίας, που έχει ιστορικούς λόγους, αφορά στα κέρδη των τραπεζών της, σχετίζεται με τις επικείμενες τοπικές εκλογές καθώς και με την αίσθηση της γερμανικής δεξιάς ότι πρέπει να δοθεί μάθημα στην Ελλάδα. Κάτι άλλωστε που εκφράστηκε και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στα πικρόχολα σχόλια και άρθρα συγκεκριμένων εντύπων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του Μάαστριχτ, είναι για την ΕΕ ευκολότερο να δανειοδοτήσει ένα μη μέλους της, παρά κράτος-μέλος. Πρόκειται για ένα οικονομικό και πολιτικό ταυτόχρονα παράδοξο.

Είναι σαν οι ΗΠΑ να μην βοηθούν την Καλιφόρνια που έχει ανάλογα πρόβλημα με εκείνο της Ελλάδας, αλλά μόνο τρίτες χώρες. Το παράδοξο γίνεται μεγαλύτερο όταν η Γερμανία επιδιώκει να αυστηροποιήσει αυτές τις προβλέψεις για τα μέλη της Ευρωζώνης. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να το επισημάνει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Αλλά αυτό, ως ήδη είπα δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι ότι η Ελλάδα θα δανειστεί από την ΕΕ ακριβότερα από ότι άλλα κράτη μέλη της.

Η ΕΕ πέρα της βοήθειας που παρείχε στην Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της, έδωσε, επίσης, φτηνά δάνεια σε κράτη μέλη της που δεν ανήκουν στην ευρωζώνης. Στη Ρουμανία και στη Λετονία. Η τελευταία, είναι ιστορικά χώρα άμεσου γερμανικού ενδιαφέροντος. Εχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 1/5 περίπου της Ελλάδας. Αναλογικά, το λετονικό ΑΕΠ είναι ακόμα μικρότερο ως προς το ελληνικό. Η Λετονία αδυνατούσε πέρσι να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, ακόμα και με 12,5% επιτόκιο. Η ΕΕ δημιούργησε έναν τριπλό μηχανισμό στήριξής της. Έδωσε 3,1 δισεκατομμύρια Ευρώ με αρχικό τόκο 3,125% και στη τελευταία δόση (στις 12 Μαρτίου) 3,375% (και όχι 5% όπως στην Ελλάδα). Τα σκανδιναβικά κράτη παρείχαν διμερή δάνεια ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων, με τόκο 3,05%, και το ΔΝΤ 1,7 δισεκατομμύριο. με τόκο 2,11% έως 2,67%.

Αντίθετα με την άμεση βοήθεια στη Λετονία, η ΕΕ καθυστέρησε να δημιουργήσει μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα. Όταν δε δημιουργήθηκε προέβλεψε πολύ αυστηρές διαδικασίες καθώς και τη δυνατότητα της Γερμανίας να τον ελέγχει με τη διαδικασία του βέτο. Τελικά, η Γερμανία δέχτηκε να προβλεφτεί δανεισμός για την Ελλάδα, αλλά με επιτόκια κατά 2/3 πιο ακριβά από εκείνα της Λετονίας. Είναι φανερό, ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Γεγονός που η Αθήνα πρέπει να το κατανοήσει και να διαπραγματευτεί ανάλογα. Το 5% για την Ελλάδα, όταν η Λετονία δανείστηκε με 3%, κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητικό. Μάλλον είναι ακριβό, αυστηρό και πολιτικά μη ορθό.


Από την άλλη πλευρά το ράλλυ των επιτοκίων δανεισμού, πέρα από τις προφανείς πλέον κερδοσκοπικές πιέσεις τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την ΕΕ, αποδεικνύει ότι ήδη οι θυσίες που έχουν γίνει έχουν εξανεμιστεί.


Παρά λοιπόν τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, το όπλο ήταν άσφαιρο-καλύτερα δεν υπήρξε ποτέ: οι περίφημες αγορές αγνόησαν επιδεικτικά την τελική απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήδη από την πρώτη μέρα, γεγονός που αποτελεί κόλαφο για την μια Ευρώπη που μόλις δέκα χρόνια πριν φιλοδοξούσε να αποτελέσει την νέα οικονομική και πολιτική δύναμη του πλανήτη.

Για την Ελλάδα που καλείται πλέον να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια , το αξιέξοδο είναι πλήρες. Κάθε νέο δάνειο που μοιάζει απαραίτητο για να πληρωθούν οι τρέχουσες ανάγκες, υποθηκεύει ακόμη περισσότερο την χώρα και τους ανθρώπους της. Οι λύσεις που διαφαίνονται είναι μετρημένες στα δάχτυλα:

  • είτε η Αθήνα θα ξεκινήσει διαδικασίες ενεργοποίησης του έκτακτου μηχανισμού βοήθειας, που αποφασίστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Και αν ο πολύ ασαφής μηχανισμός τελικά λειτουργήσει, η ενεργοποίηση του ισοδυναμεί ουσιαστικά με ομολογία ανικανότητας και χρωκοπίας , που μεσοπρόθεσμα θα φέρει την Ελλάδα σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.
  • Δεύτερο σενάριο : η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει για φθηνότερο δάνειο κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο για την κυβέρνηση και, το σημαντικότερο, οι χώρες που έμπλεξαν τα προηγούμενα χρόνια με το ΔΝΤ το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά. Αρκεί να επισκεφτεί κανείς την Ουγγαρία ή τη Λατινική Αμερική...

Επομένως ίσως η μόνη διέξοδος από τον φαύλο κύκλο υπερχρέωση-νέος δανεισμός για την ικανοποίηση των χρεών-περισσότερη υπερχρέωση, να είναι η στάση πληρωμής του εξωτερικού χρέους.

Μια διέξοδος η οποία διαμορφώνεται σταδιακά ίσως ως η μοναδική λύση. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της και για να βοηθηθεί για αυτό έχει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της σε ευρωπαικό επίπεδο: αν απειλήσει ότι θα πτωχεύσει ή και πτωχεύσει πραγματικά,όλοκληρη η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί. Αν η ΕΕ αρνηθεί να βοηθήσει, με πραγματικά όπλα και όχι με νεροπίστολα, η κυβέρνηση πρέπει μόνη της να καλέσει τους δανειστές της χώρας για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και θα είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει -προσωρινά τουλάχιστον-από την ζώνη του ευρώ, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει κάποιους όρους ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για την καρκινοβατούσα οικονομία της.

Μια τέτοια κίνηση είναι υψηλού ρίσκου και με πολλούς κινδύνους:

από την κατάρρευση της ευρωζώνης μέχρι ένα πολιτικό και οικονομικό χάος, ανάλογο με της Αργεντινής.

Για την κατάρρευση της ευρωζώνης ευθύνεται όμως περισσότερο ο γερμανικός εγωισμός και οι μικροπολιτικοί και μικροκομματικοί υπολογισμοί της Γερνανίδας Καγγελάριου πολύ περισσότερο από την Ελλάδα.

Τουλάχιστον στην περίπτωση της στάσης πληρωμής θα αποτελεί μια από τις πιθανότητες ενός σενάριου το οποίο η χώρα θα έχει συνειδητά επιλέξει, δε θα της έχουν επιβάλει και του οποίου ίσως τελικώς καταφέρει να ελέγξει τις σοβαρές συνέπειες.

Αυτό που μας μαθαίνει η ιστορία είναι ότι ακόμα και η πιο μικρή δράση έχει σημασία. Συχνά ο κόσμος πιστεύει ότι πρέπει να κάνει κάτι ηρωικό για να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά δεν είναι οι ηρωικές πράξεις που φέρνουν τα κοινωικά κινήματα. Τα μεγάλα κινήματα εμφανίζονται επειδή εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν μικρά πράγματα και σε συκεκριμένες στιγμές στην Ιστορία όλα αυτά τα μικρά πράγματα αθροίζονται και τότε κάτι καλό συμβαίνει, τότε έρχεται η αλλαγή.


Ενδεχομένως η παρούσα κρίση να αποτελεί την ιδανική ευκαιρία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους πολιτικούς αυτής της χώρας.



Info:

1. Κωνσταντίνος Κοτζιάς - PRESS.GR

2. Στέλλιος Κούλογλου- tvxs.gr

3.Howard Zinn, Αιώρα, Αθήνα, 2009